• Zber papiera 2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci, 

            v roku 2022 sme v našej škole mali jarný a jesenný zber papiera a radi by sme Vás informovali o výsledkoch. Zároveň sa chceme poďakovať všetkým aktívnym žiakom a ich rodičom, ktorým záleží na prírode a okolí.  Prvých piatich žiakov v jarnom i v jesennom zbere odmeníme.

             

            Výsledky za jarný zber 2022:

            1. Kadlec Šimon, 3.A, 2402 kg

            2. Slaninová Soňa, 6.D, 1023 kg

            3. Lužák Daniel, 6.B, 776 kg 

            4. Jakabovičová Daniela, 4.D, 529 kg 

            5. Hudecová Emma, 4.A,  496 kg

             

            Výsledky za jesenný zber 2022:

            1. Löffler Alex, 3.B, 754 kg

            2. Jakabovičová Daniela, 4.D, 278 kg

            3. Zachar Filip, 3.C, 276 kg

            4. Jantová Eliška, 4.C, 258 kg

            5. Lacová Kristína, 4.D, 234 kg

             

          • Aprílové učenie

          • Vážení rodičia,

            viete niečo ponúknuť deťom, čo si myslíte, že by deti v triede zaujalo? Máte nejakú zaujímavú prácu, alebo koníček a chcete to deťom sprostredkovať?

            Príďte si vyskúšať odučiť hodinu s Vašimi deťmi dňa 3.4. 2023 ako aprílové učenie, tak trošku naruby ako je bláznivý apríl.
            Ak budete mať záujem, dohodnite si s triednym učiteľom presný čas.

          • Školské správy

          • Vážení rodičia, milí žiaci a všetci sedmičkovskí sledovatelia nášho kanála,

            pripravili sme si pre Vás druhý – zimný diel školských správ, ktoré reflektujú zimné mesiace v našej škole. Veríme, že sa Vám bude náš prehľad aktivít páčiť a že sa aj príjemne zabavíte!

          • Včely na školskom dvore

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            radi by sme Vás informovali, že sme na našom školskom dvore osadili domček pre druh včiel Osmia cornuta.

            Počas dnešného dňa sme do domčeka vložili včielky v štádiu kukiel/kokónov. Ako prvé sa začnú liahnuť samčeky. Sú menšie ako samičky a na hlave majú biele štetinky. Po narodení preletia a hľadajú si potravu z rozkvitnutých kvetov. Navečer a za zlého počasia sa nasťahujú do prázdnych trubičiek a tam počkajú do ďalšieho dňa. Takto trávia dni pokiaľ sa nezačnú liahnuť samičky. Medzi obľúbenú činnosť samčekov patrí zdržovať sa pri hniezde a čakať na liahnutie samičiek. Samčeky cítia samičky a neustále kontrolujú, kedy sa začnú liahnuť. Často medzi sebou súperia o lepší prístup k samičkám.

            Občas počas zápasu padnú na zem a preto si treba dávať pozor, aby ste ich náhodou nezašliapli.

            V čase párenia si treba dať pozor vždy, keď sa približujete k domčeku.

            Páriace sa včely môžu byť rozlezené v okolí domčeka aj v okruhu dvoch metrov, preto si dávajte pozor, aby ste ich náhodou omylom nepristúpili.

            Samozrejme, ak ich nájdete, môžete ich zobrať opatrne do ruky a preložiť bližšie k domčeku alebo na domček.

            Samičky si po tom, ako ich samčeky oplodnia dajú dva dni oddych. Počas týchto dní sa zdržujú v okolí a v trubičkách. Pohyb v okolí domčeka môže byť preto minimálny. Po zregenerovaní si začnú hľadať tú správnu trubičku, do ktorej začnú neskôr klásť vajíčka. Samčeky sa rozletia do okolia a hľadajú iné samičky, ktoré by sa chceli páriť. Od tohto momentu sa v domčeku budú zdržiavať len samičky, ktoré budú usilovne pracovať.

            Osmia cornuta je najhodnotnejšia zo všetkých včiel samotárok a opeľuje už od marca v závislosti od počasia od 5 °C. Je ideálnym opeľovačom vďaka jej mimoriadne skorému času prvého výletu. Je vhodná do záhrad, sadov alebo len na zábavu, pretože nemá žihadlo, neštípe, a preto je vhodná aj na chov pri deťoch.

            Možnosť pozorovať život včelstva v bezprostrednej blízkosti nielen obohatí výučbu žiakov prvého aj druhého stupňa, ale spríjemní nám aj prichádzajúce slnečné dni strávené na školskom dvore.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ, Námestie Slovenského učeného tovarišstva 15 v Trnave Vám týmto oznamuje, že v zmysle    § 150 ods. 5. zák. č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje dňa 22. 3. 2023 (streda) žiakom 5., 6., 7. a 8. ročníka riaditeľské voľno z organizačných dôvodov (Testovanie 9). Žiaci sú automaticky odhlásení zo stravovania.

            1. - 4. ročník a Školský klub fungujú v bežnom režime.

            Ďakujem za porozumenie a ústretovosť.

          • Písanie kníh v 3. A

          • Žiaci 3. A sa venujú rôznym kreatívnym činnostiam, ktorými si rozvíjajú estetické cítenie a fantáziu. Medzi tieto aktivity patrí napríklad ručné písanie vlastných kníh. Tieto knihy žiaci ilustrujú a navrhujú im rôzne zaujímavé obaly. 

            Veď pozrite sa sami! 

          • Hollého pamätník – obvodné kolo

          • Obvodné kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hollého pamätník sa konalo 7. marca
            v Západoslovenskom múzeu v Trnave.

            Našu školu reprezentovali v 1. a v 2. kategórii 3 žiaci a
            všetci sa umiestnili na postupových miestach do okresného kola  súťažnej prehliadky, ktorá je
            súčasťou Hviezdoslavovho Kubína 2023.
            1. miesto v 1. kategórii v prednese poézie získala žiačka 4. C Zora Pekárková
            3. miesto v 1. kategórii v prednese prózy obsadil žiak 4. C Lucas Šedivý
            3. miesto v 2. kategórii v prednese poézie obsadila žiačka 6. B Adela Žitňanská


            Recitátorom blahoželáme a držíme im palce v okresnom kole.

          • Čitateľský oriešok

          • Vydavateľstvo RAABE aj tento rok poriada súťaž čítania s porozumením. Podstatou súťaže je "prelúskať" dva texty a vypracovať k nim pracovné listy. Záverom súťaže je výtvarným spôsobom spracovať oba texty do jednej práce. Tento rok vydavateľstvo prvýkrát zapojilo do súťaže aj žiakov 1. ročníka. Príbehy im ponúkli prostredníctvom nahrávok. Z našej školy sa do súťaže zapojili triedy 1.A, 1.B a 2.C. Vyhodnotenie súťaže bude prebiehať hlasovaním na stránke vydavateľstva.Držte nám palce! Môžete hlasovať!

            Ďakujeme.p.uč. 1.A, 1.B a 2.C

          • Vedomostný kvíz HLAVIČKA

          • Ešte pred jarnými prázdninami pani učiteľky z 2. D a z 2. C pripravili pre všetkých druhákov vedomostný kvíz s názvom HLAVIČKA. Triedy súťažili v 2 kolách. Každá trieda si zvolila 6 členný súťažný tím, ktorý ich v súťaži reprezentoval. Víťazi 1. kola postúpili do veľkého finále. Žiaci si v otázkach zaradených do piatich kategórií preverili okrem svojich vedomostí a všeobecného rozhľadu aj pohotovosť a logické myslenie. Nič sme nenechali na náhodu a aby všetko prebehlo podľa pravidiel „fair play“, žiaci sa na zodpovedanie otázok hlásili stlačením hlasovacieho zariadenia. Za hlasného povzbudzovania svojich spolužiakov z publika pomocou vlastnoručne vyrobených transparentov žiaci podali výborné výkony. Zúčastnení súťažiaci si odniesli sladkú odmenu a víťazi aj cennú trofej. Keďže kvíz mal u žiakov veľký úspech, už teraz sa tešíme na jeho koncoročné pokračovanie.